Zhlédněte naši minisérií videí, jak vést v Pohodě plnohodnotnou prodejnu

Otázky a odpovědi pro ekonomický systém POHODA



otázka

Zaměstnanec s měsíční mzdou pracoval ve státní svátek, který nepřipadl na jeho obvyklý pracovní den (např. v sobotu) a v Globálním nastavení mám zatrženou možnost Měsíční mzdy - svátky platit náhradou. Jak zadám odpracovaný svátek ve vystavené mzdě?

odpověď

Po vystavení mzdy se nevypočítá náhrada za svátek, protože svátek nebyl v obvyklý pracovní den.
Do pole Odprac. svátky v části Příplatky zadejte počet hodin odpracovaných ve státní svátek, čímž se automaticky navýší odpracované hodiny v poli Odpracováno, také se navýší základní mzda a spočítá příplatek za práci ve svátek ve výši 100 % průměrného výdělku, který navýší hrubou mzdu.
Dále zadejte počet odpracovaných hodin do pole Přesčasy v části Příplatky, čímž se opět navýší základní mzda a vypočítá se příplatek za práci přesčas. Základní mzda je nyní navýšena 2x, proto je nutné ručně upravit pole Základní mzda. Uveďte zde částku, která zde byla před zadáním příplatku za přesčas. Příplatek za práci v sobotu a neděli můžete zadat do pole Jiné % příplatky. Název pole a výši % příplatku lze nastavit v agendě Nastavení/Globální nastavení v sekci Mzdy/Příplatky.

Druhou možností je zadat počet odpracovaných hodin do pole Odprac. svátky a místo do pole Přesčasy je zadáte do pole Jiné % příplatky. Tím nedojde znovu k navýšení základní mzdy a budou i správně odpracované hodiny v poli Odpracováno. V poli Jiné % příplatky bude uveden příplatek v součtu za přesčas i sobotu, resp. neděli.

Pomohla Vám tato odpověď?   Ano Ne Nevím