Zhlédněte naši minisérií videí, jak vést v Pohodě plnohodnotnou prodejnu

Otázky a odpovědi pro ekonomický systém POHODA



otázka

Používám základní řadu programu POHODA. Jak co nejlépe zabezpečit systémovou databázi?

odpověď

Ideálním řešením je tzv. úplné zabezpečení, které vaše databáze ochrání interním heslem programu a sváže je se systémovou databází. Díky heslu, které si sami zvolíte, zabráníte i neoprávněnému převodu databází do jiné instalace programu POHODA. Bez hesla tak není možné databázi převést.

Nastavení úplného zabezpečení v programu POHODA není nic složitého. V nabídce Soubor stačí kliknout na Účetní jednotky a následně v nabídce Databáze vybrat Zabezpečení databází. V zobrazeném dialogovém okně pak zvolte, jestli chcete zabezpečit všechny účetní jednotky, nebo pouze vybrané. Stiskněte tlačítko Další a vyberte možnost Úplné zabezpečení. Následně už stačí jenom zadat vámi zvolené heslo – dbejte na to, aby bylo dostatečně silné. Běžný uživatel programu by toto heslo znát neměl, díky čemuž nebude mít přístup přímo k databázi. Dostane se pouze do firem a agend programu, které má přidělené. Je také důležité myslet na to, že při úplném zabezpečení by jednotliví uživatelé neměli mít v agendě Přístupová práva povoleny administrátorské funkce. Nedojde tak k neoprávněnému vypnutí úplného zabezpečení.

Další možností ochrany údajů je pak také přechod na vyšší řadu programu POHODA SQL nebo POHODA E1. Obě disponují vyšším stupněm ochrany dat, díky použití technologie klient-server a databáze SQL.

Pomohla Vám tato odpověď?   Ano Ne Nevím