Zhlédněte naši minisérií videí, jak vést v Pohodě plnohodnotnou prodejnu

Otázky a odpovědi pro ekonomický systém POHODA



otázka

Jak provedu mimořádnou uzávěrku v průběhu účetního období?

odpověď

1. způsob provedení mimořádné uzávěrky

Před provedením účetní uzávěrky je nutné zaúčtovat část odpisů majetku vztahující se k danému období. Pokud účtujete odpisy měsíčně, není tato úprava nutná.
Účetní uzávěrku k požadovanému datu (např. 31.8.2023) provedete v agendě Účetnictví/Uzávěrka/Účetní uzávěrka…
V agendě Účetnictví/Uzávěrka/Datová uzávěrka… provedete datovou uzávěrku roku 2023. V agendě Soubor/Účetní jednotky se vytvoří nová účetní jednotka pro rok 2024, u které přes agendu Záznam/Účetní období změníte období na rok 2023. Následně je třeba upravit datumy v agendě Účetnictví/Počáteční stavy/Počáteční stavy účtů.
Částku odpisů je nutné opravit o část, která byla zaúčtována před účetní uzávěrkou (opět není nutné, pokud odpisy účtujete měsíčně). Odúčtování můžete provést v agendě Účetnictví/Interní doklady.
Na fakturách, které se po datové uzávěrce přenesou do nové účetní jednotky, bude předkontace Bez. U faktur do data 31.8.2023 předkontaci Bez ponecháte. U faktur po datu 31.8.2023 je nutné předkontaci vyplnit.
Do nové účetní jednotky se nepřenesou faktury, které byly zlikvidovány. Tuto situaci je možné řešit přes export a import agendy (Soubor/Datová komunikace/Export agendy… ve staré účetní jednotce a
Soubor/Datová komunikace/Import agendy … v nové účetní jednotce).

2. způsob provedení mimořádné uzávěrky
V účetní jednotce roku 2023 můžete provést účetní uzávěrku (opět se zaúčtováním části odpisů, jak je popsáno výše).
Poté zkopírujete účetní jednotku roku 2023 v agendě Soubor/Účetní jednotky, např. povelem Ctrl+K.
Na předchozí účetní jednotce provedete datovou uzávěrku, aby byla tato účetní jednotka uzavřena.
Otevřete zkopírovanou účetní jednotku, na které nebyla provedena datová uzávěrka. V této účetní jednotce budete po zrušení účetní uzávěrky v agendě Účetnictví/Uzávěrka/Účetní uzávěrka… - Zrušit převody zůstatků pokračovat s účetnictvím. Opět odúčtujete část odpisů v agendě Účetnictví/Interní doklady, která již byla jednou zaúčtována.
Všechny faktury v účetní jednotce zůstanou a není nutné provádět export a import agend.
V agendě Účetnictví/Počáteční stavy/Počáteční stavy účtů zapíšete počáteční stavy k datu 1.9.2023 a vymažete stávající počáteční stavy.
U faktur, které jsou z období před uzávěrkou a nejsou zlikvidovány, vyplníte předkontaci Bez. Tyto faktury jsou již zahrnuty v počátečních stavech účtů. Doklady, které do daného období nepatří, vymažete.

3. způsob provedení mimořádné uzávěrky
U dané účetní jednotky můžete provést úpravu období v agendě Účetní jednotky přes nabídku Záznam/Účetní období, kde v poli Aktuální účetní období zvolíte Hospodářský rok a zadáte začátek a konec tohoto období. Z důvodu správného výpočtu odpisů u zadaného majetku a časového rozlišení je potřeba v tomto průvodci vyplnit všechny předchozí roky, které do výpočtu odpisů zasahují. Do pole Datum konce účetního období doplníte poslední den, měsíc a rok předcházejících období.

Příklad:
Mimořádná uzávěrka bude provedena k datu 31.8.2023.

Předcházející účetní období bylo:
1.1.2020 – 31.12.2020 (běžný kalendářní rok)
1.1.2021 – 31.12.2021 (běžný kalendářní rok)
1.1.2022 – 31.12.2022 (běžný kalendářní rok)

V dialogovém okně uvedete tyto hodnoty:
31.12.2020
31.12.2021
31.12.2022

Po zapnutí hospodářského roku budou znovu vypočteny a zaúčtovány odpisy dlouhodobého majetku a znovu budou vypočteny odpisové plány podle pravidel výpočtu odpisů pro hospodářský rok, jde-li o kratší nebo delší období 12 měsíců. Zkontrolujte tedy jejich korektnost. Doporučujeme vhodně upravit roční částky účetních odpisů, příp. doplnit životnost majetku a využít měsíční výpočet účetních odpisů dle vámi definovaného průběhu. U daného majetku můžete v agendě Majetek na záložce Daňové odpisy a Účetní odpisy použít pro korekci vyčíslených odpisů sloupec +-.
Překontrolujte také hodnoty v agendě Časového rozlišení, nárok na dovolenou u jednotlivých zaměstnanců v agendě Personalistika a v agendě Číselné řady číselné řady pro dané agendy. Vše bude nastaveno podle hospodářského období.
Doklady budou správně zaúčtovány v daném účetním období, hodnoty samozřejmě překontrolujte.

Před provedením uzávěrky doporučujeme vytvořit zálohu databáze účetní jednotky.

Jedná se o postupy k mimořádné uzávěrce pouze v programu POHODA. Z daňového hlediska je potřeba konzultovat jejich správnost s daňovým poradcem.

Pomohla Vám tato odpověď?   Ano Ne Nevím