Zhlédněte naši minisérií videí, jak vést v Pohodě plnohodnotnou prodejnu

Otázky a odpovědi pro ekonomický systém POHODA



otázka

Jak zadám leasingový majetek do programu POHODA nerovnoměrně?

odpověď

Nerovnoměrné rozvržení splátek, kdy doba nájmu není shodná s dobou placení splátek, zadáte do programu POHODA v agendě Leasingový majetek pomocí Průvodce zavedením leasingového majetku. Průvodce vyvoláte klávesovou Insert. Na první stránce průvodce vyplníte následující údaje: Typ leasingového majetku, Číslo smlouvy, Datum uzavření smlouvy, Datum zařazení, Datum ukončení, Předmět leasingu a procento, které chcete uplatnit na podnikání. Podle data zařazení a data ukončení se automaticky spočítá Doba nájmu v rozsahu Roky a Dny. 
Na další stránce průvodce zadáte k danému leasingovému majetku Akontaci podle splátkového kalendáře. Po zadání akontace a zatržení volby Generovat akontaci se Vám automaticky vystaví Ostatní závazek na danou akontaci. 
Na třetí stránce průvodce zadáte: Počet pravidelných splátek, Splátkové období, Splatnost 1. řádné splátky, Splatnost 2. řádné splátky. 
Na čtvrté stránce průvodce rozepíšete Vstupní cenu, Finanční činnost a Pojistné. 
Na páté stránce průvodce vyberete Typ výpočtu. Pokud se leasingové období nekryje s hranicí kalendářních měsíců, lze zvolit, který neúplný měsíc se zahrne do výpočtu. V opačném případě je tato možnost zašedlá. 
Na poslední stránce průvodce zvolíte, zda chcete daňové náklady zaúčtovat ročně (k 31. 12. účetního roku) nebo daňové náklady účtovat v měsících trvání smlouvy (od data zařazení). Pro daňovou uznatelnost nájemného je třeba splnit podmínku minimální doby nájmu, tj. nájem nesmí být menší než doba odpisování uvedena v § 30 odst. 1. zákona o dani z příjmů.

V případě Daňové evidence se do výpočtu daňových nákladů na páté stránce průvodce automaticky nastaví počáteční i koncový neúplný měsíc.

Pomohla Vám tato odpověď?   Ano Ne Nevím