Zhlédněte naši minisérií videí, jak vést v Pohodě plnohodnotnou prodejnu

Otázky a odpovědi pro ekonomický systém POHODA



otázka

Jak postupovat při změně sazeb DPH od 1. 1. 2024 v agendě Zásoby?

odpověď

Nové sazby DPH se v agendě Zásoby v poli DPH nákup, resp. DPH prodej zobrazí na základě systémového data v počítači, tj. od 1.1.2024 nebo se musí jednat o nově vytvořenou účetní jednotku pro rok 2024 nebo o účetní jednotku, která již účtuje na přelomu účetních období, tj. 2024p. V hospodářském roce se jedná především o systémové datum v počítači, tj. od 1. 1. 2024.

Změny sazeb DPH i samotné úpravy cen provádějte na přelomu účetních období 2024p. Zásoba může mít v jedné účetní jednotce vždy pouze jednu sazbu DPH pro nákup a jednu pro prodej a stejně tak jednu hodnotu pro každou nákupní i prodejní cenu. Jakmile na přelomu účetních období 2024p změníte sazbu na jinou a přepočítáte ceny, bude tyto hodnoty v agendě Zásoby i v běžném roce (2023).

Při vložení položek do dokladu se použijí vždy sazby DPH dle zadaného data dokladu. Pokud budete mít v agendě Zásoby již přepočteny ceny skladových položek dle nových sazeb DPH platných od roku 2024, ale budete skladovou položku vkládat do dokladu s datem 2023, použije se sazba platná v daném roce, ale s přepočtenou cenou.

U zásob patřících v roce 2023 do druhé snížené sazby DPH budou v roce 2024 pole DPH nákup, resp. DPH prodej prázdné. Dále u některých zásob se od 1.1.2024 mění sazba DPH. Zejména v případě prázdných polí je nutné novou sazbu DPH nastavit pomocí hromadných úprav pomocí povelu Záznam/Editace/Upravit vše. Samotný přepočet cen se spustí následně pomocí voleb z menu Záznam.

Příklad:
Řekněme, že chcete skupině zásob nastavit nově sazbu DPH nákup 12 %.
V agendě Zásoby vyfiltrujte požadované záznamy. Do výběru by neměly být zahrnuty zásoby typu Komplet a Souprava. Povelem Záznam/Editace/Upravit vše zobrazíte dialogové okno Hromadná úprava záznamů. V něm zvolíte pole agendy DPH nákup a hodnotu 12 %. Potvrdíte OK. Tím se u všech vybraných zásob nastaví sazba DPH nákup 12 %, ale nedojde k žádnému přepočtu cen.


Přepočty cen
Změnou sazby nedojde k automatickému přepočtu cen. Tento přepočet musí být proveden ručně prostřednictvím povelu Záznam/Operace/Přecenění nákupních cen... resp. prodejních cen. Doporučujeme nejdříve provádět přepočet prodejních cen a až poté přepočet nákupních cen.

Před každým přeceněním zásob lze vybrat požadované skladové karty, které se do přecenění zahrnou.

Přepočet prodejních cen
Pokud byste u některých zásob chtěli přepočítat cenu bez DPH a u jiných s DPH, je třeba přepočty spustit zvlášť vždy nad správnou skupinou zásob. Povelem Záznam/Operace/Přecenění prodejních cen…. otevřete průvodce Přepočet prodejních cen vybraných zásob. V něm vyberete volbu Prodejní ceny neměnit, pouze přepočítat. Samotná volba funguje tak, že přepočítá vždy tu prodejní cenu, která není uvedena ve formuláři. Pokud chcete sami zvolit, kterou cenu přepočítat, můžete tak učinit pomocí voleb Přepočítat cenu bez DPH, resp. Přepočítat cenu s DPH.

Aby měly tyto funkce vliv i na zásoby, u kterých je prodejní cena zafixovaná, je třeba navíc zatrhnout volbu Upravit i fixované slevy. Pokud není zatržena, přepočítá se, bez ohledu na nastavení, nezafixovaná cena.

Příklady přepočtů:
U všech příkladů doporučujeme také zatrhnout volbu Upravit i fixované ceny.

U všech zásob chci přepočítat prodejní cenu bez DPH
V průvodci Přepočet prodejních cen vybraných zásob vyberte Prodejní cenu neměnit, pouze přepočítat a Přepočítat cenu bez DPH.

U všech zásob chci přepočítat cenu s DPH
V průvodci Přepočet prodejních cen vybraných zásob vyberte Prodejní cenu neměnit, pouze přepočítat a Přepočítat cenu s DPH.

U všech zásob chci zachovat cenu ve formuláři, bez ohledu na to, zda je bez DPH nebo s DPH
V průvodci Přepočet prodejních cen vybraných zásob vyberte pouze Prodejní cenu neměnit, pouze přepočítat.

Přepočty cen na záložce Slevy
Kromě základní prodejní ceny lze přepočítat i další prodejní ceny na záložce Slevy.

Přepočet nákupních cen
Po přepočtu prodejních cen provedeme přepočet nákupních cen. Pokud byste u některých zásob chtěli přepočítat cenu bez DPH a u jiných s DPH, je třeba přepočty spustit zvlášť vždy nad správnou skupinou zásob. Povelem Záznam/Operace/Přecenění nákupních cen… . otevřete průvodce Přepočet nákupní ceny. V něm vyberete volbu Nákupní ceny neměnit, pouze přepočítat. Samotná volba funguje tak, že přepočítá vždy tu nákupní cenu, která není uvedena ve formuláři. Pokud chcete sami zvolit, kterou cenu přepočítat, můžete tak učinit pomocí voleb Přepočítat cenu bez DPH, resp. Přepočítat cenu s DPH.

Příklady přepočtů:
U všech zásob chci přepočítat cenu bez DPH
V průvodci Přepočet nákupní ceny vyberte Nákupní cenu neměnit, pouze přepočítat a Přepočítat cenu bez DPH.

U všech zásob chci přepočítat cenu s DPH
V průvodci Přepočet nákupní ceny vyberte Nákupní cenu neměnit, pouze přepočítat a Přepočítat cenu s DPH.

U všech zásob chci zachovat cenu ve formuláři, bez ohledu na to, zda je bez DPH nebo s DPH
V průvodci Přepočet nákupní ceny vyberte pouze Nákupní cenu neměnit, pouze přepočítat.

Pokud se v rámci přepočtů změní nákupní cena bez DPH, je třeba počítat s tím, že se odpovídajícím způsobem změní i prodejní ceny z ní odvozené. Změna nákupní ceny s DPH nemá vliv na prodejní ceny.

Příklady přepočtů naleznete v souvisejících FAQ.

Pomohla Vám tato odpověď?   Ano Ne Nevím

Podobné otázky