Zhlédněte naši minisérií videí, jak vést v Pohodě plnohodnotnou prodejnu

Otázky a odpovědi pro ekonomický systém POHODA



otázka

Jakým způsobem provedu vyměření DPH z přijaté faktury v režimu přenesení daňové povinnosti, na které je i položka, která režimu přenesení nepodléhá?

odpověď

Přijatou fakturu zadejte do agendy Fakturace/Přijaté faktury, kde na záložku Položky faktury zapište jednotlivé položky. Plnění, která jsou v režimu přenesení daňové povinnosti zadejte v nulové sazbě DPH a v poli Čl. DPH vyberte PN - Nezahrnovat do přiznání.
Po uložení faktury zvolte povel Záznam/Operace/Vyměření DPH... V zobrazeném průvodci zvolte, jestli má být vyměření provedeno pouze pro aktuální doklad, nebo pro výběr dokladů hromadně.
Druhá strana průvodce uvádí, jakým způsobem má být hodnota dokladu vyměřena. Zde zatrhněte možnost Vyměřit DPH jen z položek s 0% DPH. Obsahuje-li doklad kombinaci položek s různými sazbami DPH, zatržením zmíněné volby vstoupí do hodnoty pro vyměření DPH pouze částka z položek se sazbou 0 % DPH. Pokud máte na dokladu položky s přenesenou daňovou povinností a zároveň s osvobozeným plněním, které jsou též zadané v nulové sazbě, tak u nich doporučujeme použít členění DPH PNnevymer - Nezahrnovat do přiznání DPH - nevyměřovat DPH. Díky použití tohoto členění se částka položky vyloučí z celkové hodnoty pro vyměření DPH.
Na třetí straně průvodce vyberte sazbu DPH, ve které má dojít k vyměření daně, datum zdanitelného plnění a předkontace. V poli Členění DPH u Vyměření DPH zvolte členění DDpdp - Přenesení daňové povinnosti, odběratel zboží nebo příjemce služeb a u Odpočtu DPH členění PDpdp - Odpočet z přijatých plnění, povinnost přiznat daň má příjemce, příp. PKpdp - Odpočet z přijatých plnění, povinnost přiznat daň má příjemce - krátit nárok.
Po zvolení povelu Dokončit dojde k vystavení 2 interních dokladů na přiznání a odpočet DPH z dodání v režimu přenesení daňové povinnosti.

Pomohla Vám tato odpověď?   Ano Ne Nevím