Zhlédněte naši minisérií videí, jak vést v Pohodě plnohodnotnou prodejnu

Otázky a odpovědi pro ekonomický systém POHODA



otázka

Proč mi nejde v agendě Globální nastavení zaškrtnout možnost Plátce DPH po celé účetní období?

odpověď

Pokud je v agendě Globální nastavení v sekci Daně/DPH nepřístupná možnost Plátce DPH po celé účetní období, byla účetní jednotka založena s typem JÚ - jednoduché účetnictví. V jednoduchém účetnictví není možné nastavit plátcovství DPH.
S jakým typem byla účetní jednotka založena si můžete prověřit v agendě Soubor/Účetní jednotky ve sloupci Typ.
Plátcovství DPH lze nastavit v účetní jednotce s typem DE - daňová evidence.

V případě, že byste chtěli změnit typ účetní jednotky z jednoduchého účetnictví na daňovou evidenci, tak možností je založení nové účetní jednotky. V průvodci založením účetní jednotky zvolíte typ Daňová evidence. Tím se vytvoří nová prázdná účetní jednotka.

Pokud už v účetní jednotce máte zadané nějaké doklady, tak další možností je vytvořenou účetní jednotku převést z jednoduchého účetnictví na daňovou evidenci. V účetní jednotce s typem JÚ vytvoříte zálohu účetní jednotky z nabídky Soubor/Zálohování/Zálohovat.
Poté vytvoříte novou účetní jednotku. V agendě Soubor/Účetní jednotky stisknete klávesu Insert a vyvoláte průvodce založením nové účetní jednotky. Zvolíte možnost A - založení nové účetní jednotky, vyberete typ Daňová evidence / Jednoduché účetnictví. Na druhé straně průvodce vyberete Daňová evidence a na další straně možnost Převést data ze starší verze programu, záložní kopie nebo smazané firmy. Další strana průvodce umožní nastavit cestu k zálohované účetní jednotce.
Dříve vytvořené doklady se převedou s předkontací Nevím. Potřebné předkontace je nutné doplnit ručně.
V nové účetní jednotce s typem daňové evidence poté můžete nastavit plátcovství DPH v agendě Nastavení/Globální nastavení v sekci Daně/DPH.

Pomohla Vám tato odpověď?   Ano Ne Nevím