Zhlédněte naši minisérií videí, jak vést v Pohodě plnohodnotnou prodejnu

Otázky a odpovědi pro ekonomický systém POHODA



otázka

Mohu v účetnictví provést opravy v roce, který je již uzavřen?

odpověď

Ano, v agendě Soubor/Účetní jednotky otevřete původní již uzavřený rok. Účetní jednotka po datové uzávěrce je ve stavu zakázané editace. Tento stav může změnit uživatel s administrátorskými právy v nabídce Účetnictví/Uzávěrka/Datová uzávěrka zatržením pole Povolit editaci záznamů. Účetní jednotku můžete následně odemknout v nabídce Nastavení/Zámek k datu odtržením pole Uzamknout k datu a smazáním data uzamčení. 

Poté zrušíte účetní uzávěrku prostřednictvím nabídky Účetnictví/Uzávěrka/Účetní uzávěrka…, kde zatrhněte volbu Zrušit převody zůstatků. Tímto povelem se odstraní převody z účtu 702 a z účtu 710. Provedete požadované úpravy a opět vytvoříte účetní uzávěrku. Datovou uzávěrku již provádět nebudete. 

Oprava může ovlivnit správnost již odevzdaných přiznání k DPH, daně z příjmů, popř. může dojít ke změně konečných stavů účtů. Veškeré změny, které provedete v této účetní jednotce a budou mít vliv na další rok, musíte také ručně opravit ve Vaší aktuální účetní jednotce. Pokud provedená změna nemá vliv na pohyb účtů, účetní uzávěrku rušit nemusíte.

Po dokončení oprav účetní jednotku znovu uzamkněte a v dialogovém okně Datová uzávěrka odtrhněte povolení editace záznamů.

Pokud zadané změny ovlivnily základ pro výpočet daně, nezapomeňte použít nové podklady pro opravné daňové přiznání.

Pomohla Vám tato odpověď?   Ano Ne Nevím