Zhlédněte naši minisérií videí, jak vést v Pohodě plnohodnotnou prodejnu

Otázky a odpovědi pro personalistika a mzdy PAMICA



otázka

Vypočte program PAMICA poměrnou část dovolené při nástupu zaměstnance v průběhu roku?

odpověď

Ano, v agendě Personalistika/Pracovní poměry při nastavení plného ročního nároku na dovolenou, uvedení data začátku pracovního poměru a rozvrhu pracovní doby provede program automaticky, na základě platné legislativy, výpočet poměrné části dovolené dle pracovního poměru.

Pro výpočet dovolené je důležité mít správně zadaný úvazek v poli Sjednaný týdenní úvazek. Základní výměra dovolené je v týdnech (4 nebo 5) a můžete ji zadat resp. zkontrolovat na záložce Dovolená v poli Plný roční nárok (týdny).

Každý měsíc bude prováděn přepočet nároku na dovolenou ze skutečně odpracovaných hodin, překážek plně započitatelných, resp. částečně započitatelných. Jedná se o předpokládaný nárok na dovolenou. Celkové odpracované hodiny za celý rok vypočítáme ze skutečně odpracovaných hodin (to znamená z již vystavených mezd) a součtu přepočtených hodin z pracovních dní včetně svátků (měsíce nevystavených mezd do konce roku).

Před vystavením mezd se zaměstnancům vypočítá předpokládaný nárok na dovolenou v hodinách s ohledem na datum vstupu do zaměstnání resp. datum odchodu.

V případě, že potřebujete vypočtený nárok na dovolenou upravit, je možné zatrhnout volbu Ruční úprava nároku. Pokud bude volba Ruční úprava nároku zatržena, tak program již neprovádí automatické přepočítání nároku na dovolenou.

 

Základní výměra bude vycházet z násobku stanoveného týdenního úvazku a týdenního nároku na dovolenou - např. stanovený týdenní úvazek 40 hodin x 4 týdny základní výměra dovolené =160 h.

Obecný výpočet nároku na dovolenou vždy vychází ze skutečně odpracovaných hodin (nezapočítávají se přesčasové hodiny ani nadúvazky).

Vždy je zásadní počet skutečně odpracovaných hodin a stanovená týdenní prac. doba (STPD).



 

Pomohla Vám tato odpověď?   Ano Ne Nevím