Zhlédněte naši minisérií videí, jak vést v Pohodě plnohodnotnou prodejnu

Otázky a odpovědi pro Osobní údaje



Následující odpovědi jsou poskytovány pouze jako obecné informace, nepředstavují právní poradenství a nejsou zamýšleny jako právně závazná vyjádření.

otázka

Podléhá městský kamerový systém také nařízení GDPR?

odpověď

Ve většině případů jsou kamery instalované za účelem ochrany majetku, což je oprávněný a legitimní zájem provozovatelů či správců. Pokud jsou kamery umístěné ve výrobních podnicích nebo kancelářích, provozovatel či správce nepotřebuje souhlas zaměstnanců. Ti by ale měli být informovaní, že jsou kamery v daných prostorech nainstalované (příp. by měl být monitorovaný prostor označený viditelnými cedulkami). Je důležité také určit dobu, po kterou se budou záznamy z kamery uchovávat – vše souvisí s účelem zpracování údajů, tj. důležité je určit, za jakým účelem kamerový systém funguje.

Většina kamerových systémů provozovaných ve veřejných prostranstvích je provozována ve veřejném zájmu a podléhá zpracování osobních údajů podle GDPR. Pokud se však správně nadefinuje účel zpracování údajů, ve většině případů by pravděpodobně nemělo být potřebné vyžadovat souhlas fyzických osob. Povinností subjektu však bude určitě vést záznamy o činnosti. 

Pomohla Vám tato odpověď?   Ano Ne Nevím